طنز در کرمان


طنز در کرمان
يادداشتي از غلامعباس سالاري( رئيس حوزه هنري استان كرمان)
طنز شاید تنها ابزار هنری است که ناگزیر و در ذات خود، هدف و مقصودی دارد که همانا ستیز با ناهنجاریهای جمعی ، فردی وحتی ناهنجاریهای رایج در گیتی است اما طنز هرگز از عنصر و عامل مهم خنداندن غافل نمانده است .
البته بسیاری از اشخاص گمان می برند که طنز حتما باید با خنده ای برونی همراه باشد و این تصور چندان درست نیست چه بسا طنزهای درخشان از بزرگان ادبیات داریم که به شیوه طنز پنهان ، تنها انبساط خاطر درونی در مخاطب ایجاد می کنند ، نظیر طنزهای حافظ و یا طنزهای پنهان در آثار خواجوی کرمانی که به شهادت و گواهی همگان و حتی خود جناب حافظ یکی از بزرگترین آموزگاران اوست . چون سخن به خواجو رسید لازم است که سابقه طنز نویسی در این استان پهناور و با قدمت دیرین تمدن و فرهنگ را به اختصار معرفی کنم نخست طنز شفاهی است که در قصه های مردم و گاهی در دو بیتی های محلی ، جلوه ای آشکار دارد و به عنوان نمونه به ((قصه شهر هیچا هیچ )) می توان اشاره کرد که هم در محتوا و هم در ساختار طنز آمیز است . یک بخش مهم دیگر در طنز استان ، طنز مکتوب است ، اشعار خواجو پر از انواع طنز، نظیر طنز اجتماعی ، طنز پنهان، طنز حکیمانه و طنز عبارت است و یا ابو حامد افضل الدین کرمانی مورخی که به قول استاد باستانی پاریزی ، بیهقی دیگر است در گزارشهای تاریخی خود از هجوم اقوام ازبک و غز به کرمان از طنزی تلخ بهره مند می شود. در این اواخر می توان از شیخ حسین سیرجانی مشهور به پیغمبر دزدان نام برد او جلوتر از دهخدا با نثر و بیانی محکم و دلنشین در عرصه طنز سیاسی و اجتماعی قلم زده است و در همان دوران قاجار، حکیم قاسمی کرمانی ، انواع طنز مانند طنز حکیمانه و فلسفی ، طنز اجتماعی ، طنز موقعیت و عبارت را در حکایت ها و داستانهای کتاب (( خارستان)) به قدرتمندی بیان و اجرا کرده اند .
در نسل بعد از آنها از استاد ابراهیم باستانی پاریزی می توان نام برد که در زمینه تاریخ نویسی ، طنزی ویژه را بکار گرفته اند . استاد دکتر حسین بهزادی اندوه جردی در پژوهشهای مرتبط با طنز، بسیار فعال و موثر کار کرده اند. شاعران مشهور نظیر احمد رضا احمدی ، کیومرث منشی زاده و منوچهر نیستانی نیز در قلمرو طنز مشهور همگان هستند. نیستانی به غیر از مقاله های طنز، تقریبا در همه اشعار ، از طنزی سیاه بهره مند شده است . و به جاست که از آقای هوشنگ مرادی کرمانی یاد شود که در داستان طنز جایگاهی ویژه دارد و یا محمد علی علومی که در نقد طنز کوشاست . و به قول زنده یاد استاد عمران صلاحی در رمان طنز کارهای موفقی داشته است .با وجود و حضور این استادان که در واقع مصداق مشت نمونه خروار است مشخص می شود که استان کرمان سرزمین استعدادهای فراوان درطنزنویسی است.
منبع: پايگاه اطلاع رساني حوزه هنري استان كرمان



قسمت نظرات غیر فعال میباشد

یادداشت روز


وجود دبیرخانه دائمی جشنواره تولیدات مراکز استانی ضروری است

برای برپایی کیفی‎تر جشنواره صرفا تعداد شمارگان آن، ارتقای کیفی به جشنواره نمی‎دهد، بلکه در جهت پیشرفت دوره به دوره آن، باید دبیرخانه‎ای مرکزی به‎صورت دائمی تشکیل و در فاصله برپایی دوره‎های مختلف جشنواره به‎طور فعال‎تری عمل کنند. تشکیل دبیرخانه دائمی و برگزاری کارگاه‎های توجیهی ویژه هنرمندان موجب برقراری ارتباط مستحکم بین هنرمندان با جشنواره و تبیین اهداف برای آنان می‎شود تا با توجیه درست بتوانند آثاری متناسب با اهداف جشنواره تولید و از ارسال آثار آرشیوی پرهیز کنند.

بسیاری از از آثار راه‎یافته به چنین جشنواره‎هایی معمولا آرشیوی بوده و بعضی از آن‎ها به جشنواره‎های مختلف راه یافته‎اند، درحالی که می‎توان با ایجاد دبیرخانه دائمی و فعال به سیاست‎گذاری و توجیه هنرمندان پرداخته و تولیدات فاخری متناسب با موضوع و اهداف برگزارکنندگان جشنواره اقدام کرد. هدف از برپایی این جشنواره‎ها کمک به ارتقای سطح خلاقیت و اندیشه هنرمندان جوان است تا بتوانند با خلق آثار محکم و متناسب با موضوع جشنواره، هنرآفرینی کنند. تداوم جشنواره باعث ایجاد انگیزه بیشتر در جامعه جوان هنرمندان خواهد شد و آنان را وادار می‎کند که به موضوعات مطرح شده در جشنواره عمیق‎تر فکر کنند و از نگاه هنری اثر خلق کنند.

تناسب آثار با ماموریت‎های محوری حوزه هنری از جمله دفاع مقدس، انقلاب اسلامی، خانواده و بیداری اسلامی از مهمترین ملاک‎ها در این زمینه است. این آثار متناسب با این سیاست‎ها و از بعد مسائل فنی، هنری و زیبایی‎شناسی ارزیابی و داوری می‎شوند. قزوین از دیرباز در زمینه هنرهای تجسمی از جایگاه ممتازی برخوردار بوده است و به‎واسطه همین ویژگی برجسته، شایستگی و استحقاق این را دارد که دبیرخانه بخش تجسمی تولیدات مراکز استان‎ها را از صفر تا صد بر عهده داشته باشد.

کشف استعدادهای جوان و هدایت آن‎ها مهمترین رسالت جشنواره‎های هنری است. اگر برپایی این جشنواره‎ها صرفا برای برگزاری باشد، بیشتر به‎منزله یک کار نمایشی است، اما اگر به‎صورت کیفی‎تر و دائمی‎تر باشد، می‎توان استعدادهای زیادی را در تمام حوزه‎های مختلف شناسایی و به رشد کمی و کیفی آنها کمک کرد.

 

تولیدات مراکز استان


مصاحبه و گفتگو


گالری تصاویر


فراخوان جشنواره